Pressmeddelande 17.10.2024

Påföljdsavgift till tre bolag för dröjsmål med anmälan om transaktioner som utförts av personer i ledande ställning

Finansinspektionen har tilldelat Meriaura Invest Oy och Pokela Oy Iso Omena en påföljdsavgift samt Myvision Oy en gemensam påföljdsavgift för flera försummelser. Bolagen har inte inom utsatt tid lämnat in anmälan om transaktioner för egen räkning till emittenten och Finansinspektionen. Transaktionsanmälan ska lämnas utan dröjsmål och senast tre arbetsdagar efter att transaktionen har utförts. Bolagen är närståendebolag till personer i ledande ställning hos emittenterna.

Anmälningsskyldigheten baserar sig på EU:s marknadsmissbruksförordning. Syftet med regleringen är att öka öppenheten om transaktioner som utförs av personer i ledande ställning hos emittenten och deras närståendekrets, förebygga marknadsmissbruk, ge information till investerarna och främja myndigheternas tillsynsarbete.

Dröjsmålen i de aktuella fallen varierade från ca 2 månader till nästan 1 år. För försummelserna har bolagen tilldelats påföljdsavgifter som ska betalas till staten. Påföljdsavgifterna har baserat sig på en samlad bedömning som beaktar särskilt försummelsernas art, omfattning och varaktighet samt samarbete med Finansinspektionen för att utreda ärendet.

Påföljdsavgifterna är:
Meriaura Invest Oy 30 000 €
Myvision Oy 7 000 €
Pokela Oy Iso Omena 15 000 €

Finansinspektionens beslut har inte vunnit laga kraft. Bolagen har rätt att överklaga besluten till Helsingfors förvaltningsdomstol inom 30 dagar från att ha tagit del av besluten. Uppgift om beslutens laga kraft har lagts ut på Finansinspektionens webbplats.

Närmare upplysningar lämnas av

enhetschefen för juridik Janne Häyrynen. Alla intervjuförfrågningar riktas till Kommunikationens mediejour, telefon 09 183 50 30, vardagar kl. 9–16.

Bilagor

Finansinspektionens beslut (på finska)

Se också