Tillsynsmeddelande 15.10.2024 – 63/2024

Eiopa har inlett samråd i anslutning till ändringarna i Solvens II-direktivet

Europeiska försäkrings- och tjänstepensionsmyndigheten Eiopa har inlett offentliga samråd i anslutning till de kommande ändringarna i Solvens II-direktivet. Finansinspektionen uppmuntrar de företag under dess tillsyn som omfattas av direktivets tillämpningsområde och sina andra intressegrupper att följa de samråd som publiceras på Eiopas webbplats och att i den mån det är möjligt svara på dem. Via samråden är det möjligt att inverka på den slutliga regleringen.

Ändringarna i EU:s viktigaste regelverk inom försäkringsbranschen, dvs. Solvens II-direktivet kommer att godkännas fram till årets slut. Ändringarna i Solvens II-direktivet kompletteras med reglering på lägre nivå. Eiopa meddelar riktlinjer som kompletterar direktivet, tekniska standarder samt rådgivningar till kommissionen.

Eiopa ordnar ett offentligt samråd om alla regleringshelheter. Genom att delta i samråden kan intressegrupperna uttrycka sina synpunkter och på så sätt inverka på det slutliga innehållet i regleringen på lägre nivå.

För närvarande har Eiopa ungefär tio pågående samråd. I slutet av hösten och under 2025 kommer det att publiceras ytterligare samråd. I anslutning till ändringarna i Solvens II-direktivet ordnas det sammanlagt över 30 offentliga samrådsomgångar.

Finansinspektionen uppmuntrar företagen under tillsyn och sina andra intressegrupper att följa Eiopas samråd. Det är viktigt att delta i samråden i rätt tid och via Eiopas länkar med svarsblanketter.

Bilaga

Consultations and surveys - EIOPA (europa.eu)

Närmare upplysningar lämnas av

Milla Mustamäki, senior jurist, tfn 09 183 5208 eller milla.mustamaki(at)fiva.fi