Webbnyheter 8.7.2024 – 13/2024

Esma har publicerat ett uttalande om hållbarhetsrapportering samt en rapport om tillsynsförfaranden för hållbarhetsinformation

Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten Esma har publicerat ett uttalande om tillämpningen av Europeiska unionens hållbarhetsrapporteringsstandarder (ESRS) samt en rapport om tillsynsförfaranden för hållbarhetsinformation. Stora företag som är betydande för det allmänna intresset kommer år 2025 att offentliggöra de första hållbarhetsrapporterna i enlighet med ESRS, varvid också tillsynen av dessa kommer att inledas. Esmas riktlinjer harmoniserar tillsynen.

För att främja verkställandet av de nya kraven vill Esma i sitt uttalande om hållbarhetsrapportering: i) hänvisa till Europeiska kommissionens och Efrags anvisningar och ii) framhäva vissa centrala områden som enligt Esma är viktiga när företagen förbereder sig för hållbarhetsrapporteringen. Läs mer om Esmas uttalande (på engelska).

I Esmas riktlinjer för nationella myndigheter om tillsynsförfaranden för hållbarhetsinformation har riktlinjerna om IFRS-tillsynen använts som underlag. Därmed är tillsynen av hållbarhetsinformationen i regel den samma som i den redan etablerade IFRS-tillsynen av noterade bolag. Läs mer om Esmas rapport (på engelska).

Ytterligare information

Laura Heinola, senior specialist, laura.heinola(at)finanssivalvonta.fi.