Blogi 23.7.2024 – 5/2024

Kesäjuristina Finanssivalvonnan lakiasiat-yksikössä - väärinkäytösepäilyjä, sanktioita ja EU-sääntelyä

Iiris-Vainio-800x600px.jpg

Iiris Vainio työskentelee Finanssivalvonnassa kesäjuristina kesän 2024 ajan.

Mahtavaa, että olet löytänyt minun kesätyöblogiini! Olen Iiris ja työskentelen kesän Finanssivalvonnan lakiasiat-yksikössä. Täytynee heti alkuun sanoa, että Finanssivalvonta oli viranomaisena minulle melko tuntematon vielä pari vuotta sitten, puhumattakaan Finanssivalvonnan tehtäviä sääntelevästä lainsäädännöstä.

Onnekseni kuitenkin löysin tieni tänne vielä gradua vaille valmiiden oikeustieteen opintojen loppusuoralla. Ponnahduslautana toimikin aiempi harjoitteluni pääomamarkkina-liitännäisten asioiden parissa yksityisellä puolella, jossa sain tarttumapintaa siihen, mitä Finanssivalvonnassa oikein tehdään. Näkökulma tosin keskittyi esimeriksi Finanssivalvonnan valvottavana oleviin pankkeihin ja pörssiyhtiöihin, joten on ollut mielenkiintoista päästä näkemään Finanssivalvonnassa se valvojan ja viranomaisen rooli. Olen nyt ikään kuin pöydän toisella puolella, eri asioissa tietysti.

Muuta työkokemusta minulle on kertynyt parista aivan erilaisesta valtion viranomaisesta sekä yksityiseltä sektorilta. Vaikka Finanssivalvonnassa asiat pyörivät organisaation nimen mukaisesti finanssimarkkinoita koskevien asioiden ympärillä, ei minullakaan ennen tänne tuloa ollut juurikaan osaamista finanssimarkkinoita koskevasta sääntelystä, ainoastaan joistakin yksittäisistä palasista. Sanoisinkin, että kaikesta työkokemuksesta on ollut hyötyä ja olen saanut erilaisia työkaluja, joiden avulla on helpompi päästä sisään itselle vieraisiin työtehtäviin.

Minut on kesän aikana yllättänyt tehtävien moniulotteisuus, sillä työpöydälleni on tullut toisistaan hyvin poikkeavia tehtäviä. Pohjustuksena, että lakiasiat-yksikkö vastaa muun muassa hallinnollisten sanktioiden ja Finanssivalvonnan oikeudellisten linjausten valmistelusta, määräys- ja ohjekokoelman (tuttavallisemmin MOK) koordinoinnista ja avustaa muita osastoja esimerkiksi toimivaltuuksien osalta. Tehtäväkenttä kätkee sisäänsä mielenkiintoisia konkreettisia tapauksia (vaikka siltä ei välttämättä kuulostaisikaan), sillä niillä on aina jollakin tavalla yhteys finanssimarkkinoilla tapahtuviin asioihin, joilla on tietysti suuri merkitys yhteiskunnassa.

Olenkin päässyt mukaan valmistelemaan esimerkiksi asiakirjoja yhtiöiden hallinnollisiin seuraamuksiin liittyen, avustamaan compliance-liitännäisissä asioissa sekä selvittämään useita EU-sääntelyyn palautuvia asioita. Lisäksi käsittelen väärinkäytösepäilyilmoituksia (whistleblowing), joita lähtökohtaisesti kuka tahansa voi tehdä epäillessään väärinkäytöstä finanssimarkkinoilla toimivan yhtiön toiminnassa finanssimarkkinoita koskevan sääntelyn valossa. Kuten arvata saattaa, ilmoituksia tulee laidasta laitaan ja niissä voi olla paljon pohdittavaa. Päivät tuntuvat mielekkäiltä, sillä työtehtävät ovat laajuudeltaan erilaisia, joten voin päivänkin aikana vaihdella työtehtävien välillä halutessani.

Lakiasiat-yksikkö on verrattain pieni ja arki rullaa noin seitsemän juristin voimin. Tämä onkin mahdollistanut sen, että olen saanut jokaiselta henkilökohtaista perehdytystä heidän tontilleen kuuluvista aiheista, mikä on ollut todella antoisaa. Kaikilla on myös hieman erilaiset taustat, joten tänne voi päätyä montaa eri reittiä pitkin ja aina on paikalla joku, jolta olen voinut kysyä apuja. Innolla odotan mitä loppukesä tuo tullessaan!

Ihanaa kesää ja toivottavasti tiedät lakiasiat-yksiköstä nyt hieman enemmän!