Kaupparaportointi

EU:n rahoitusvälineiden markkinat -asetuksen (EU) 600/2014 (MiFIR) 26 artiklan mukaan toimivaltaiselle viranomaiselle on ilmoitettava täydelliset ja täsmälliset tiedot rahoitusvälineillä toteutetuista liiketoimista viimeistään seuraavan työpäivän aikana.

Keitä kaupparaportointivelvollisuus koskee?

Kaupparaportointi koskee:

  • sijoituspalvelun tarjoajia, jotka toteuttavat liiketoimia rahoitusvälineillä
  • sijoituspalvelun tarjoajia, jotka vastaanottavat ja välittävät toimeksiantoja muulle sijoituspalvelun tarjoajalle toteuttamista varten
  • kauppapaikan ylläpitäjiä, kun sen järjestelmien välityksellä toteutetaan MiFIRin soveltamisalaan kuulumattoman yrityksen liiketoimia

Sijoituspalvelun tarjoajia, joita kaupparaportointi koskee, ovat sijoituspalveluyritykset, luottolaitokset, siltä osin kuin ne tarjoavat sijoituspalveluja ja/tai harjoittavat sijoitustoimintaa, ja sijoituspalveluja tarjoavat rahastoyhtiöt ja vaihtoehtorahaston hoitajat.

MiFIR 26 artiklan 2 kohta määrittelee ne rahoitusvälineet, joita koskevat liiketoimet on raportoitava. Niitä ovat:

  1. rahoitusvälineet, jotka otetaan kaupankäynnin kohteeksi tai joilla käydään kauppaa kauppapaikassa tai joiden osalta on tehty kaupankäynnin ottamista koskeva pyyntö
  2. rahoitusvälineet, joiden kohde-etuutena olevalla rahoitusvälineellä käydään kauppaa kauppapaikassa
  3. rahoitusvälineet. joiden kohde-etuutena on indeksi tai kori, joka koostuu rahoitusvälineistä, joilla käydään kauppaa kauppapaikassa

Mitä pitää raportoida?

Määräykset ja ohjeet Raportoitava tieto Raportointitiheys ja raportointiajankohdat Palautuspäivät
2/2018 Kaupparaportointi, tarjouskirjanpito ja kellotahdistus MiFID II:n mukaisesti

Rahoitusvälineillä toteutetut liiketoimet

 

 

viipymättä tai seuraavana päivänä

 

Milloin kaupat ilmoitetaan?

Ilmoita kaupat Finanssivalvonnalle viimeistään kauppapäivää seuraavana työpäivänä.

  1. Raportoija rekisteröityy SFTP-palveluun lomakkeen avulla, joka sisältää mm. generoimanne SSH-avainparin julkisen avaimen.
  2. Finanssivalvonta lähettää raportoijalle SFTP-tunnukset ja salasanat suojatulla sähköpostilla.
  3. Toimita kaupparaportti tiedostona käyttäen SFTP-yhteyttä.


     SFTP-yhteyden ohje

     Kaupparaportoinnin tekninen ohje.

Finanssivalvonta käsittelee saapuvia tiedostoja jatkuvasti päivän mittaan, mutta palautesanomia lähetetään klo 19:00 – 06:00 välillä.

Testaa kaupparaportointia ennen tuotantoraportoinnin aloittamista. Testipalveluun rekisteröityminen tapahtuu samoin kuin tuotantopalveluunkin.

Kumpikin liiketoimen osapuolena oleva sijoituspalvelun tarjoaja raportoi kaupan omasta puolestaan. Seuraavien tietojen on kuitenkin täsmättävä molempien raporteissa: paikka, kaupankäyntiaika, määrä, hinta, valuutta, ennakkomaksu, ennakkomaksun valuutta ja rahoitusvälineen tiedot.

Kaupparaporttien kokonaiskuvan tulee kuvastaa muutokset raportoijan positiossa tai tämän asiakkaan positiossa kaupan seurauksena. Raporteista tulee myös ilmetä raportoijan, vastapuolen, asiakkaiden ja näiden puolesta valtakirjalla toimivien osapuolten roolit.

Välitetyt toimeksiannot tulee raportoida itse tai sopia niiden raportoinnista vastaanottavan sijoituspalvelun tarjoajan kanssa.

Liiketoimi tulee raportoida useassa raportissa, mikäli kaupankäyntityyppi sitä edellyttää. Samasta liiketoimesta saattaa muodostua useampi kaupparaportti, esimerkiksi, jos toteutettu liiketoimi jaetaan useammalle asiakkaalle.

Kaupparaportointia koskevista muutoksista ja ajankohtaisista asioista ilmoitetaan Rahoitusvälineiden markkinat (MiFID II ja MiFIR) -uutiskirjeillä.

Finanssivalvonnan kaupparaportoinnin webinaari 24.10.2022

Kaupparaportoinnin virheistä tai puutteista ilmoitetaan Finanssivalvonnan sähköisessä asiointipalvelussa

Komission delegoidun asetuksen (EU) 2017/590 (RTS 22) 15 artiklan 2 kohdan mukaan sijoituspalveluyrityksien on ilmoitettava Finanssivalvonnalle kaupparaportoinnissa havaituista virheistä tai puutteista.

Sähköisen asiointipalvelun käyttö edellyttää käyttäjän vahvaa tunnistamista. Käyttäjän tulee tunnistautua käyttäen Suomi.fi-palvelua. Kaupparaportoinnin virheistä tai puutteista Ilmoittavalla käyttäjällä täytyy olla kaupparaportoinnin valtuutus, jotta hän voi lähettää kaupparaportoinnin virheilmoituksia yrityksen puolesta. Kaupparaportoinnin virheilmoituslomake löytyy sähköisen asiointipalvelun sijoituspalvelut-osiosta.

 

Q&A-osio

Kaupparaportoinnin usein kysytyt kysymykset ja vastaukset.

Miten raportoidaan siirrot yhteisöltä, joka on jo purkautunut?

Kirjaushakemus arvo-osuuksien siirtämiseksi purkautuvan yhteisön tililtä vastaanottajan tilille saatetaan esittää vasta sen jälkeen, kun yhteisö on jo poistettu kaupparekisteristä. Purkautuneen yhteisön ei ole enää mahdollista hankkia LEI:tä. Kaupparaporttia ei näin ollen ole mahdollista enää tehdä.

Vastaus:

  • Ensisijaisesti rahoitusvälinetransaktiot tulisi suorittaa ennen yhteisön purkautumista. Mikäli kaikesta huolimatta yhteisö on jo purkautunut, kaupan tai siirron tiedot tulee raportoida Finanssivalvonnalle.
  • Pyydämme tässä tapauksessa ilmoittamaan meille perustiedot kaupoista sähköpostitse: kaupparaportointi@finanssivalvonta.fi
    • Ostaja
    • Myyjä
    • Toteutuspaikka
    • Määrä ja määrän valuutta
    • Hinta ja hinnan valuutta
    • Toteutusaika
    • Rahoitusväline (ISIN-koodi)

Miten raportoidaan siirrot yhteisöltä, joka on poistettu kaupparekisteristä muuten kuin selvitysmenettelyn kautta, mutta se ei ole lakannut olemasta eikä sillä ole enää muuta syytä hakea LEI-tunnusta (esim. realisoitavat varat alittavat LEI-tunnuksen vuosimaksun)? Kirjaushakemus arvo-osuuksien myymiseksi/siirtämiseksi yhteisön tililtä vastaanottajan tilille saatetaan esittää vasta sen jälkeen, kun yhteisö on poistettu rekisteristä. Rekisteristä poistettu yhteisö ei saa PRH:lta LEI-tunnusta, vaikka joltain muulta LOU:lta voisi tunnuksen mahdollisesti saada. Kaupparaporttia ei näin ollen ole mahdollista tehdä yhteisön LEI-tunnusta käyttäen.

Vastaus:

  • Ensisijaisesti yhtiön tulisi pyrkiä saamaan takaisin kaupparekisteriin tai muutoin hankkimaan LEI-tunnus. Yhtiöllä on kuitenkin omaisuutta arvo-osuustilillä, eli se ei ole täysin tyhjä. Jos y-tunnuksen palauttaminen ja LEI-tunnuksen hakeminen ei ole mitenkään mahdollista, tällöin raportointi tehdään samoin kuin edellisessä vastauksessa.

Voidaanko Ulosottolaitoksen LEI-tunnusta käyttää, kun myydään/ostetaan yritysten ulosmitattuja osakkeita, ja ulosmittauksen kohteena olevalla yhteisöllä ei ole LEI-tunnusta?

Vastaus:

  • Komission delegoidussa asetuksessa (EU 2017/590) ei ole säädetty mitään poikkeuksia, mutta Finanssivalvonnan näkemyksen mukaan vaatimuksen kirjaimellinen noudattaminen ulosmittaustilanteessa ei ole sääntelyn tavoitteiden (Finanssivalvonnan mahdollisuus valvoa kaupankäyntiä) kannalta tarpeellista ja johtaisi käytännön kannalta kohtuuttomaan lopputulemaan. Näin ollen katsomme, että tällaisessa erityistilanteessa (ulosmittaus) tilinhoitajapankki voi toteuttaa toimeksiannon ja raportoida sen Finanssivalvonnalle Ulosottolaitoksen LEI-tunnuksella.

Miten toimitaan, jos osto- tai myyntipäätöksen tekijä on yleinen edunvalvoja, ja raportoijalla ei ole tiedossa edunvalvojan henkilötunnusta?

Vastaus:

  • Ensisijaisesti päätöksentekijänä pitäisi raportoida päätöksentekijän oikea henkilötunnus. Kuitenkin tässä tilanteessa henkilötunnuksen saaminen voi olla mm. muusta lainsäädännöstä johtuen haastavaa, joten raportoinnissa tunnisteena voi käyttää Euroclear Finlandin myöntämää keinotekoista tunnusta (ns. X-tunnus). Raportointi tulee tässä tapauksessa tehdä normaalia raportointikanavaa käyttäen, ja X-tunnus tulee täyttää raporttiin henkilötunnuksen tapaan (eli alkuun FI).

XML-skeema löytyy ESMA:n verkkosivuilta.

Yhteen tiedostoon voi sisällyttää enintään 500 000 transaktiota. Päivittäisten tiedostojen määrää ei ole rajoitettu, mutta toivomme suuria "ryhmiteltyjä" tiedostoja, eli ei yksittäisiä transaktioita reaaliajassa. 

ARM on MiFID II -direktiivin 4 artiklan 54 kohdan mukaisesti " järjestelmää, jonka mukaan henkilö on saanut tämän direktiivin mukaisesti toimiluvan tarjota palvelua liiketoimia koskevien ilmoitusten antamiseksi toimivaltaisille viranomaisille tai arvopaperimarkkinaviranomaiselle sijoituspalveluyritysten puolesta". Toisin sanoen ARM on kolmas osapuoli, jonka sijoituspalveluyritys voi valtuuttaa raportoimaan tapahtumat sen puolesta. Jos aiot raportoida tapahtumia sijoituspalveluyrityksen puolesta, sinun on haettava ARM-lupaa.

Mikäli aiemmin raportoituihin transaktioihin on tehty muutoksia, Finanssivalvonta kehottaa yrityksiä korjaamaan ne viipymättä. Raportoitua tietoa voidaan korjata enintään viiden vuoden ajalta.

Jos kaupparaportti hylätään virhekoodilla CON-412, tämä voi johtua siitä, että kauppa ei liity raportointivelvollisuuden alaiseen instrumenttiin tai ilmoitettu kaupankäyntipäivämäärä on ennen instrumentin listauspyyntöä tai ennen kaupankäynnin alkua ESMA:n tietokannassa. Joissakin tapauksissa voi myös olla ongelmia referenssitietojen siirrossa ESMA:lta Finanssivalvonnalle, mikä voi aiheuttaa ongelmia kauppojen validoinnissa. 

Jos raportoija epäilee, että suomalaisen kauppapaikan lähettämät referenssitiedot ovat virheellisiä, suositellaan ensin ottamaan yhteyttä kyseiseen kauppapaikkaan tiedon tarkistamiseksi ja sen jälkeen Finanssivalvontaan, joka voi olla yhteydessä kauppapaikkaan. Jos referenssitiedot on toimittanut ulkomainen kauppapaikka, tulee ottaa yhteyttä Finanssivalvontaan, joka puolestaan ottaa yhteyttä kyseisen ulkomaisen maan toimivaltaiseen viranomaiseen, joka ottaa yhteyttä kauppapaikkaan. Finanssivalvontaan voi olla yhteydessä raportointiasioissa osoitteessa kaupparaportointi@finanssivalvonta.fi. 

Jos raportoija huomaa, että kaupparaportin tiedot vastaavat FIRDS-tietokannan tietoja, mutta raportti hylätään edelleen virheellä CON-412, on syytä ottaa yhteyttä Finanssivalvontaan, koska datan siirrossa FIRDS:n ja Finanssivalvonnan välillä voi olla ongelma.

MAR- ja MiFID/MiFIR-säädösten alaiset ja tällä hetkellä saatavilla olevat referenssitiedot ovat haettavissa ESMA:n Financial Instruments Reference Data System (FIRDS) -järjestelmästä. Linkki FIRDS-järjestelmään ja lisätiedot tietojen lataamisesta löytyvät ESMA:n verkkosivuilta.