Transaktionsrapportering
Enligt artikel 26 i förordningen om marknader för finansiella instrument (MiFIR) ska fullständiga och korrekta uppgifter om genomförda transaktioner lämnas till den behöriga myndigheten.
Vem är skyldig att rapportera om transaktioner?
Transaktionsrapporteringen gäller
- tillhandahållare av investeringstjänster som genomför transaktioner med finansiella instrument
- tillhandahållare av investeringstjänster som mottar och förmedlar order att utföras av andra tillhandahållare av investeringstjänster
- marknadsoperatörer, då det via deras system genomförs transaktioner med företag som inte hör till MiFIR-förordningens tillämpningsområde
- godkända rapporteringsmekanismer (ARM)
Tillhandahållare av investeringstjänster inom transaktionsrapporteringen är värdepappersföretag auktoriserade enligt direktiv 2014/65/EU och kreditinstitut auktoriserade enligt Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/36/EU (19) när de tillhandahåller investeringstjänster och/eller utför investeringsverksamhet samt marknadsoperatörer, inklusive eventuella handelsplatser som de driver.
Vilka finansiella instrument som ska rapporteras fastställs i artikel 26.2 i MiFIR. Enligt definitionen är de finansiella instrument som ska rapporteras:
- finansiella instrument som tagits upp till handel eller handlas på en handelsplats eller för vilka det lämnats in en ansökan om godkännande för handel
- finansiella instrument för vilka det underliggande instrumentet är ett finansiellt instrument som handlas på en handelsplats
- finansiella instrument där det underliggande instrumentet är ett index eller en korg bestående av finansiella instrument som handlas på en handelsplats
Vad ska rapporteras?
Föreskrifter och anvisningar | Rapporterade uppgifter | Inlämningsdagar |
2/2018 Transaktionsrapportering, registerföring av order och klocksynkronisering enligt MiFID II |
Transaktioner med finansiella instrument
|
Utan dröjsmål eller nästä dag |
När och hur ska anmälan göras?
Anmäl om handel till Finansinspektionen senast följande arbetsdag efter transaktionsdagen.
- Rapportören registrerar sig på SFTP-tjänsten via ett formulär som bland annat innehåller den offentliga nyckeln från det SSH-nyckelpar som du har genererat.
- Finansinspektionen skickar SFTP-inloggningsuppgifterna och lösenorden till rapportören via säker e-post.
- Skicka transaktionsrapporten som en fil via SFTP-anslutningen.
Teknisk manual för transaktionsrapportering (på engelska)
FIN-FSA behandlar inkommande filer kontinuerligt under dagen, men återkopplingsmeddelanden skickas mellan 19:00 och 06:00.
Testa transaktionsrapporteringen innan produktionsrapporteringen inleds. Registrering i testtjänsten sker på samma sätt som registreringen i produktionstjänsten.
Vardera tillhandahållaren av investeringstjänster som är handelspart rapporterar för egen del. Följande element ska emellertid överensstämma i bägge rapporterna: ort, handelsplats, belopp, pris, valuta, förskottsavgift, förskottsavgiftens valuta och uppgifter om det finansiella instrumentet.
Helhetsbilden av transaktionsrapporterna ska beskriva förändringarna i rapportörens position eller dess kunds position som en följd av affären. Av rapporterna ska även framgå rapportörens, motpartens och kundernas roll samt rollen för de parter som agerar med fullmakt för deras räkning.
Transaktionen ska rapporteras i flera rapporter, om typen av transaktion så förutsätter. Det kan bildas flera transaktionsrapporter om samma transaktion, t.ex. om den genomförda transaktionen delas mellan flera kunder.
Om ändringar och aktuella frågor som gäller transaktionsrapporteringen meddelas i nyhetsbreven (endast på finska) Marknader för finansiella instrument (MiFID II och MiFIR).
De senaste nyhetsbreven finns under fliken Nyhetsbrev och närmare information på sidan Regelverk, MiFID II och MiFIR.
Du kan prenumerera på nyhetsbrevet genom att fylla i formuläret.
- Regulation (EU) No 600/2014 of the European Parliament and of the Council of 15 May 2014 on markets in financial instruments and amending Regulation (EU) No 648/2012 Text with EEA relevance
- Commission Delegated Regulation (EU) 2017/590 of 28 July 2016 supplementing Regulation (EU) No 600/2014 of the European Parliament and of the Council with regard to regulatory technical standards for the reporting of transactions to competent authorities
- Föreskrifting och anvisningar 2/2018 Transaktionsrapportering, registerföring av order och klocksynkronisering enligt MiFID II, utfärdade 12.12.2017, gäller från 3.1.2018 tills vidare
Fel och utelämnad information i transaktionsrapporteringen ska anmälas via Finansinspektionens elektroniska kommunikation.
Enligt artikel 15.2 i kommissionens delegerade förordning (EU) 2017/590 (RTS 22) ska ett värdepappersföretag underrätta Finansinspektionen om fel eller utelämnad information i en transaktionsrapport.
Användningen av e-tjänsten kräver stark autentisering. Användaren ska identifiera sig genom att använda Suomi.fi-tjänsten. Användaren som anmäler om fel och utelämnad information i transaktionsrapporteringen ska ha en fullmakt för transaktionsrapportering för att kunna skicka anmälningar om fel i transaktionsrapporteringen för företagets räkning. En blankett för anmälan om fel i transaktionsrapporteringen finns under investeringstjänster i e-tjänsten.
Q & A avsnitt
Vanliga frågor och svar om transaktionsrapporteringens.
Hur rapporteras överföringar från ett företag som redan upplösts?
Ansökan om registrering för överföring av värdeandelar från det upplösta företagets konto till mottagarens konto framställs eventuellt först efter att företaget redan strukits från handelsregistret. Ett upplöst företag kan inte längre skaffa ett LEI-nummer. Därför är det inte längre möjligt att upprätta en transaktionsrapport.
Svar:
- Transaktioner med finansiella instrument bör i första hand genomföras innan företagets upplösning. Om företaget trots allt redan upplösts ska uppgifterna om transaktionen eller överföringen rapporteras till Finansinspektionen.
- I sådant fall ber vi att grunduppgifterna om transaktionerna rapporteras till oss per e-post: kaupparaportointi@finanssivalvonta.fi
- Köpare
- Säljare
- Plats för verkställande
- Belopp och beloppets valuta
- Pris och prisets valuta
- Tidpunkt för verkställande
- Finansiellt instrument (ISIN-kod)
Hur rapporteras transaktioner för ett företag som genom annat sätt än via likvidationsförfarande har strukits från handelsregistret, men företaget finns fortfarande och har inte längre någon annan orsak till att ansöka om LEI-nummer (t.ex. tillgångarna som ska realiseras underskrider årsavgiften för LEI-koden)? Ansökan om registrering av försäljning/överföring av värdeandelar från företagets konto till mottagarens konto framställs eventuellt först efter att företaget avregistrerats. Ett företag som avregistrerats får inte ett LEI-nummer från PRS, även om numret eventuellt kan fås av någon annan LOU. En transaktionsrapport kan därmed inte upprättas med företagets LEI-nummer.
Svar:
- Företaget ska i första hand försöka återregistrera sig i handelsregistret eller i annat fall skaffa ett LEI-nummer. Företaget har dock egendom på värdeandelskontot, dvs. kontot är inte helt tomt. Om ett återställande av FO-numret eller ansökan om LEI-nummer inte på något sätt är möjligt görs rapporteringen på samma sätt som i det föregående svaret.
Kan Utsökningsverkets LEI-nummer användas då utmätta aktier i företag säljs/köps och företaget som är föremål för utmätning inte har ett LEI-nummer?
Svar:
- Kommissionens delegerade förordning (EU 2017/590) innehåller inga undantag, men enligt Finansinspektionens bedömning är en bokstavlig tillämpning av kravet i en utmätningssituation inte nödvändig med tanke på målen med regleringen (Finansinspektionens möjlighet att övervaka transaktioner) och skulle rent praktiskt leda till ett orimligt resultat. Vi anser därför att den kontoförande banken i en sådan specialsituation (utmätning) kan verkställa ordern och rapportera den till Finansinspektionen med Utsökningsverkets LEI-nummer.
Hur sköter vi en situation där den som fattat köp- eller säljbeslutet är allmän intressebevakare och rapportören inte har vetskap om intressebevakarens personbeteckning?
Svar:
- Som beslutsfattare bör i första hand beslutsfattarens riktiga personbeteckning rapporteras. I den här situationen kan det dock vara svårt, bland annat på grund av annan lagstiftning, att få personbeteckningen och då kan man i rapporteringen som identifikation använda en artificiell kod som beviljas av Euroclear Finland (s.k. X-kod). Rapporteringen ska i detta fall göras via den normala rapporteringskanalen och X-koden ska fyllas i på rapporten på samma sätt som en personbeteckning (dvs. FI i början).
XML-schemat finns på Esmas webbplats.
En fil kan innehålla högst 500 000 transaktioner. Antalet dagliga filer har inte begränsats men vi önskar få stora ”grupperade” filer, dvs. inte enskilda transaktioner i realtid.
Enligt artikel 4.54 i MiFID II-direktivet är ARM ”en person auktoriserad enligt detta direktiv att för värdepappersföretags räkning rapportera uppgifter om transaktioner till behöriga myndigheter eller Esma”. Med andra ord är ARM en tredje part som ett värdepappersföretag kan befullmäktiga att rapportera transaktioner för dess räkning. Om du ämnar rapportera transaktioner för ett värdepappersföretags räkning ska du ansöka om ARM-tillstånd.
Om ändringar har gjorts i transaktioner som rapporterats tidigare uppmanar Finansinspektionen att korrigera dem utan dröjsmål. Rapporterade uppgifter från högst fem år kan korrigeras.
Om en transaktionsrapport avvisas med felkod CON-412 kan det exempelvis bero på att det inte rör sig om ett rapporteringspliktigt instrument eller att angivet transaktionsdatum infaller före instrumentets registreringsbegäran eller transaktionens startdatum i Esmas databas. I vissa fall kan det även föreligga problem i överföringen av referensdata från Esma till Finansinspektionen, vilket kan orsaka problem i valideringen av transaktioner.
Om transaktionsrapportören misstänker att inskickade referensdata från en finländsk handelsplats är felaktiga rekommenderar vi i första hand att kontakta berörda handelsplats för att kontrollera uppgifterna och därefter Finansinspektionen som kan kontakta handelsplatsen. Om referensdata är inskickad av en utländsk handelsplats bör Finansinspektionen kontaktas. Finansinspektionen tar därefter kontakt med den behöriga myndigheten i utlandet som i sin tur tar kontakt med berörda handelsplats. Finansinspektionen kan kontaktas i rapporteringsärenden på adressen kaupparaportointi@finanssivalvonta.fi.
Om rapportören noterar att uppgifterna i transaktionsrapporten överensstämmer med uppgifterna i FIRDS-databasen men att rapporten trots detta förkastas med felkod CON-412 bör Finansinspektionen kontaktas, eftersom det kan föreligga problem i överföringen av data mellan FIRDS och Finansinspektionen.
Referensdata som omfattas av MAR- och MiFID/MiFIR-regelverken och som är tillgängliga för tillfället går att söka fram i Esmas system Financial Instruments Reference Data System (FIRDS). En länk till FIRDS-systemet och tilläggsinformation om nedladdning av data finns på Esmas webbplats.