Tarkastusten tiivistelmät

Oma Säästöpankki Oyj: Likviditeettiriskin hallinta ja raportointi (tiivistelmä)

Toimija/Valvottava: Oma Säästöpankki Oyj
Toimilupa: Luottolaitos
Tarkastuksen aihe: Likviditeettiriskin hallinta ja raportointi
Riskialue: Likviditeettiriski
Tarkastuksen valmistuminen: H1/2025

Tarkastuksen tavoitteena oli arvioida Oma Säästöpankki Oyj:n (myöhemmin pankki) likviditeettiriskien hallinnan asianmukaisuutta. Tarkastuksella arvioitiin pankin likviditeettiriskien hallintaan liittyvää organisaatiorakennetta, likviditeetin sisäisiä raportointiprosesseja, likviditeetin viranomaisraportointia, stressitestausta sekä näihin liittyviä datan hallinnan prosesseja. Tarkastuksella tutkittiin myös likviditeetin viranomaisraportointiin liittyviä ulkoistuksia sekä sisäisten valvontatoimintojen toimintaa. Tarkastuksen tarkasteluajanhetki oli 30.6.2024.

Luottolaitoksella on oltava tehokkaat ja luotettavat sekä kirjallisesti kuvatut hallinto- ja ohjausjärjestelmät luottolaitokseen ja sen toimintaan kohdistuvien nykyisten ja tulevien riskien tunnistamiseksi, hallitsemiseksi, rajoittamiseksi, seuraamiseksi ja riskeistä raportoimiseksi. Luottolaitoksella on oltava tehokkaat ja luotettavat strategiat ja järjestelmät, joilla se tunnistaa, mittaa, hallitsee ja seuraa maksuvalmiusriskiä, päivänsisäistä riskiä ja riskiprofiilia tarkoituksenmukaisin aikavälein riittävän maksuvalmiuden ja maksuvalmiuspuskurien ylläpitämiseksi. Lisäksi luottolaitoksella on oltava luottolaitoksen liiketoiminnoista riippumattomat riskien valvontatoiminto, säännösten ja sisäisten toimintaperiaatteiden noudattamista valvova toiminto, sisäinen tarkastus sekä muut tarpeelliset valvontatoiminnot.

Tarkastuksessa tehtiin suuren merkittävyyden havaintoja koskien tiettyjä pankin sisäisiä likviditeetin raportointimenetelmiä, likviditeetin stressitestikehikkoa ja näihin liittyvää datan hallintaa. Pankin dokumentaation taso ei ollut riittävää ja pankin likviditeetin raportointiprosesseissa havaittiin heikkouksia puutteellisten kontrollien, määrittelyiden, validoinnin ja datan kattavuuden takia. Pankin likviditeetin stressitestikehikkoa ei ollut määritelty riittävällä tavalla, jotta se tukisi pankin likviditeettiriskin hallintaa. Stressiskenaarioita ei ollut suunniteltu riittävän riskiperusteisesti ja kattavasti.

Suuren merkittävyyden havaintoja tehtiin myös arvioiduista likviditeetin viranomaisraportointiprosesseista sekä viranomaisraporteilla olevista raportointivirheistä, jotka havaittiin tarkastuksen aikana. Pankki on ulkoistanut merkittävissä määrin likviditeetin viranomaisraportointikokonaisuuden, mutta muun muassa puuttuvien kontrollien sekä riittämättömän dokumentaation takia pankki ei pystynyt varmistumaan raportoitujen tietojen oikeellisuudesta riittävällä tasolla.

Lisäksi suuren merkittävyyden havaintoja tehtiin pankin likviditeettiriskin valvontatoimintojen järjestämisestä sekä niiden henkilöstöresursoinnista. Pankin henkilöstöresurssit likviditeettiriskin hallinnassa ja valvonnassa eivät olleet tarkastushetkellä riittävät. Puutteellinen resursointi eri yksiköissä oli johtanut siihen, että pankin eri puolustuslinjat eivät olleet pystyneet hoitamaan kaikkia niille kuuluvia tehtäviä vaadittavalla laajuudella.

Tehdyt kohtuullisen merkittävyyden havainnot koskivat likviditeettiriskin hallintakehikon dokumentaatiota, riskien hallintakehikkoon kuuluvien toimintojen järjestämistä, sekä likviditeetin viranomaisraportointiin liittyvien ulkoistusten valvontaa. Pankin likviditeettiriskiä käsittelevä dokumentaatio oli osittain puutteellista eikä riittävän kattavaa. Pankin käyttämässä kolmen puolustuslinjan mallissa havaittiin puutteita työtehtävien organisoinnissa sekä niihin liittyvissä vastuissa. Likviditeetin viranomaisraportointiin liittyvien ulkoistusten ja niihin liittyvien prosessien valvonta ei toteutunut pankin määrittelemien periaatteiden mukaisesti.

Tarkastuksen havaintojen kokonaismerkittävyys oli suuri.