Valvonnan painopisteet
Finanssivalvonnan valvonnan painopisteet vuonna 2025 liittyvät edellisten vuosien tapaan epävakaan toimintaympäristön operatiivisiin ja taloudellisiin riskeihin. Lisäksi valvonnan painopisteitä ohjaa uusi sääntely ja sen valvonta: tekoälyasetus, DORA (Digital Operational Resilience Act) -sääntely sekä kestävyysraportoinnin valvonta tuovat uusia valvottavia osa-alueita. Finanssivalvonnalle tulee myös uusia toimilupavalvottavia kuten kryptovarapalveluiden tarjoajat ja eläkevakuuttaja KEVA.
Tarkastukset ja teema-arviot eri valvontasektoreilla
Finanssivalvonnan tekee vuosittain useita yksittäistä valvottavaa koskevia tarkastuksia sekä valvottavaryhmille suunnattuja teema-arviota valvonnan painopisteiden mukaisesti. Myös eurooppalaisten valvojien painotukset ja riskiperusteisuus ohjaavat tarkastuksia ja arvioita.
EKP:n pankkivalvonnan valvontaprioriteeteissa vuodelle 2025 korostetaan pankkien kykyä selviytyä makrotalouden ja rahoitusmarkkinoiden välittömistä uhista ja vakavista geopoliittisista sokeista (prioriteetti 1). Pankkeja kehotetaan myös korjaamaan pitkäaikaiset olennaiset puutteet tehokkaasti ja viivyttelemättä (prioriteetti 2) ja vastaamaan digitalisaation ja uuden tekniikan käytön myötä kehittyviin haasteisiin sekä hallitsemaan niihin liittyviä riskejä huolellisesti (prioriteetti 3). Valvontaprioriteetit perustuvat viime vuoden prioriteetteihin.
Suomalaisista pankeista Nordea, OP Ryhmä, Danske Bank ja Kuntarahoitus ovat EKP:n suorassa valvonnassa, ja Finanssivalvonta toteuttaa valvonnan yhdessä EKP:n kanssa. Finanssivalvonta noudattaa soveltuvin osin vastaavia prioriteetteja myös suorassa valvonnassaan olevien pienempien luottolaitosten valvonnassa.
Finanssivalvonta keskittyy vuonna 2025 pankkien teema-arvioissa luottoriskiin ja luotonantoon liittyviin teemoihin. Tarkastuksissa keskitytään näiden lisäksi hallinnon luotettavuuteen sekä sisäisten mallien käyttöön.
Pankeissa ja maksupalveluissa tarkastetaan ja arvioidaan myös rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämiseen sekä pakotteiden noudattamisen valvontaan liittyviä teemoja.
Vakuutusvalvonnassa teema-arviot keskittyvät sijoituskuluihin, vakavaraisuuslaskentaan ja varojen ja velkojen arvostamiseen. Lisäksi arvioidaan automaattisen päätöksenteon käyttöä ja asiamiestoiminnan toteuttamistapaa. Tarkastuksissa keskitytään näiden lisäksi mm. hallinnon luotettavuuteen ja järjestämiseen, ulkoistamiseen liittyviin kysymyksiin sekä riskienhallintaan.
Pääomamarkkinoilla toimivien valvonnassa arvioidaan muun muassa IFRS-standardien soveltamista, kestävyysraportointia ja kryptovarapalveluiden markkinointia. Yhdessä eurooppalaisen valvontaviranomaisen ESMAn kanssa toteutetaan arvio compliance-toimintaan ja sisäiseen tarkastukseen liittyvistä teemoista. Tarkastuksissa keskitytään lisäksi esimerkiksi kyberriskien hallintaan, listayhtiöiden velvoitteiden noudattamiseen sekä rahastoyhtiöiden kestävyysriskien hallintaan.
Teema-arvioita ja tarkastuksia priorisoidaan uudelleen, mikäli tapahtumat toimintaympäristössä sitä edellyttävät.