Kansainvälinen yhteistyö
Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD:n yhteydessä toimiva hallitusten välinen toimintaryhmä FATF (Financial Action Task Force) tekee rahanpesun sekä terrorismin ja joukkotuhoaseiden rahoittamisen vastaista kansainvälistä yhteistyötä. FATFin jäseninä on 37 valtiota ja 2 alueellista järjestöä. Suomi hyväksyttiin jäseneksi vuonna 1991.
FATFin toimintaan ja historiaan voi tutustua FATFin sivuilla
FATF kehittää ja antaa suosituksia ja myös seuraa niiden täytäntöönpanoa jäsenmaissa vuosittaisilla kyselyillä ja määräajoin tehtävillä maa-arvioinneilla.
FATF on julkaissut 40 rahanpesun sekä terrorismin ja joukkotuhoaseiden rahoittamisen estämisen suositusta, joita FATFin jäsenvaltiot ovat poliittisesti sitoutuneet noudattamaan.
Suosituksiin voi tutustua FATFin sivuilla
FATFin maa-arvioissa kartoitetaan rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisen ja selvittämisen tilannetta kulloinkin tarkastelun kohteena olevassa maassa.
Suomen maa-arvioon voi tutustua FATFin sivuilla
FATFin Suomi-aiheiset raportit
FATF julkaisee säännöllisesti uutiskirjeen, FATF Business Bulletin, tärkeimmistä päätöksistään ja toimenpiteistään. FATF Business Bulletin tarjoaa ajankohtaista tietoa erityisesti yksityiselle sektorille merkityksellisistä asioista.
FATFin ohjeistukset (Guidance) ja parhaat käytänteet (Best Practices)
FATFin yleis- ja työryhmäkokoukset
FATFin yleis- ja työryhmäkokoukset 2024
FATFin yleis- ja työryhmäkokoukset 2023
FATFin yleis- ja työryhmäkokoukset 2022
FATFin yleis- ja työryhmäkokoukset 2021
Euroopan valvontaviranomaisten ohjeet ovat nähtävillä Finanssivalvonnan verkkopalvelussa. Sivustoa täydennetään, kun Euroopan valvontaviranomaiset antavat uusia ohjeita. Finanssivalvonta tiedottaa uusista ohjeista myös valvottavatiedotteella.
Euroopan pankkiviranomaisen (EBA) kotisivuilla (engl.) on ajantasaista ja hyödyllistä tietoa rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisen eurooppalaisista hankkeista
Pohjoismaiden ja Baltian finanssivalvontaviranomaiset ovat sopineet vuoden 2019 aikana maiden välistä yhteistyötä vahvistavista toimenpiteistä rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen torjumiseksi.
Tavoitteena on vahvistaa nykyistä maiden välisen rahanpesun estämisen valvonnan yhteistyömallia.
Suomen, Ruotsin, Tanskan, Norjan, Islannin, Viron, Latvian ja Liettuan viranomaiset ovat muodostaneet työryhmän, joka toimii jatkuvassa ja säännöllisessä yhteistyössä sekä vaihtaa kokemuksia ja tietoa rahanpesun ehkäisemiseksi tehokkaasti. Tavoitteena on, että rahanpesun estämisen valvonta on vahvemmin koordinoitua Pohjoismaiden ja Baltian alueella.
Jatkuvan ja pitkäaikaisen yhteistyön virallistamiseksi on valmisteilla myös aiesopimus (Memorandum of Understanding, MoU).