Enimmäisluototussuhteen laskenta – kysymyksiä ja vastauksia

Vastaus: Laskenta tehdään luottokohtaisesti kaikista Luottolaitoslain (LLL) 15 luvun 11 §:ssä tarkoitetuista asuntoluotoista. Luoton käyttötarkoituksen ja annettavan vakuuden tulee täyttää lain edellytykset. Muita luottoja laskenta ei koske. Ostettavan kohteen ei tarvitse tulla vakuudeksi.

Luotto, jolla ostetaan asunto, mutta jonka vakuudeksi ei tule KSL LLL 15 luvun 11 §:ssä tarkoitettu vakuus, ei kuulu laskennan piiriin.

Vain 30.6.2016 jälkeen myönnetyt ja nostetut luotot raportoidaan.

Vastaus: Enimmäisluototussuhdetta koskevalla sääntelyllä ei ole tarkoitus muuttaa ASP-lainoja koskevia ehtoja. ASP-säädösten perusteella on mahdollista hankkia asunto, kun vähintään puolet voimassaolevan sopimuksen mukaisista talletuseristä on talletettuna ASP-tilille. Valtiokonttorin vaatimus on, että väliaikaisrahoituksen tulee olla kokonaisuudessaan rahalaitoksen myöntämää lainaa. Kun ASP-ehto täyttyy, maksetaan ASP-tilin varoilla 10 % väliaikaisrahoituksesta pois ja loppu 90 % vaihdetaan ASP-korkotukilainoitukseksi ja mahdolliseksi ASP:n lisälainaksi. Tällöin asiakkaalla on 90 % lainoitusta asunnon kauppahinnasta.

Finanssivalvonnan määräyksen ja ohjeen 3/2015 luvun 4.4 kohdassa (22) on ASP-lainojen käsittelyä koskeva poikkeus. Poikkeusta tulkitaan siten, että ASP-säännösten väliaikaisrahoitusta koskevia ehtoja tulee noudattaa.

Vastaus: Ensiasunnon ostajasta on muodostunut vakiintunut käytäntö, joka perustuu mm. verohallinnon antamiin tulkintaohjeisiin siitä, kuka voidaan katsoa ensiasunnon ostajaksi. Valvottavat ovat vahvistaneet vakiintuneen käytännön omissa luottoriskin hallintaa koskevissa ohjeissaan.  Finanssivalvonnan määräyksillä ja ohjeilla ei ole tarkoitus muuttaa tätä käytäntöä.

Vastaus: Lainanhakijan ikä liittyy verohallinnon ohjeissa varainsiirtoverovapauden edellytyksiin eikä ensiasunnon ostajan määritelmään yleisesti. Lainanhakijan ikä ei vaikuta edellytyksiin soveltaa ensiasunnon ostajan enimmäisluototussuhteen rajaa.

 

Vastaus: Ei voida. Tilanteessa, jossa useampi henkilö nostaa yhdessä hankittavaa asuntoa varten erilliset asuntolainat, ja osa on ensiasunnon ostajia mutta kaikki eivät, valvottava ei voi soveltaa LLL 15 luvun 11 §:n ja eräiden luotonantajien ja luotonvälittäjien rekisteröinnistä annetun lain 14 §:n tarkoittamaa ensiasunnon hankintaa varten otetun luoton enimmäismäärää kaikkiin erillisenä nostettuihin asuntolainoihin.

Vastaus: Kiinnitysluottopankkiin siirrettävät luotot eivät muodosta poikkeusta. Jos asiakkaalle on samalla luottopäätöksellä myönnetty sekä taseluotto että kiinnitysluottopankin taseesta myönnetty luotto, katsotaan luotot kahdeksi eri luotoksi, mikäli niiden maksusuunnitelmat eivät ole yhtenevät.

Vastaus: Reaalivakuutena annetut täytepanttaukset ovat laskennassa hyväksyttyjä vakuuksia. Pantin arvoa vähentävät luotot huomioidaan, Pantin arvo ei saa ylittää myönnetyn lainan määrää. Jos samaa panttia käytetään useamman lainan täytevakuutena, täytevakuuksien summa ei saa olla suurempi kuin vakuuden käypä arvo.

Vastaus: Matti poika hakee asuntolainaa. Vain Matti pojan lainaan kohdistuvat vakuudet huomioidaan. Asuntolainan vakuudeksi tulee hankittava kohde ja vanhempien antama täytepanttaus jotka ovat laskennassa hyväksyttäviä vakuuksia. Vanhempien antamaa vierasvelkapanttausta (täytepanttaus)(VVP) rasittavat vanhempien asuntolaina ja Liisa tytölle annettu täytepanttaus, jotka tulee huomioida laskennassa vakuuden arvoa vähentävänä. Silloin kun VVP:tä rasittaa useita luottoja tai panttauksia, niiden yhteismäärä ei saa ylittää pantin käypää arvoa.

Vastaus: Pantin arvoa rasittavat luotot (mukaan lukien yhtiölaina) ja annetut jälkipantit vähennetään. Mikäli panttia rasittavien luottojen määrä ylittää pantin käyvän arvon, arvoksi merkitään 0.

Vastaus: AP:llä tarkoitetaan ensisijaista asuntopanttia rasittavaa velallisen toiseen tai kolmannen henkilön luottoon annettua panttausta, jolla on sama tai parempi etuoikeusasema kuin tarkasteltavalla luotolla. Esimerkiksi jälkipantti lainalle, joka ei kohdistu ensisijaisesti asuntopanttiin.  MEL:llä tarkoitetaan muita ensisijaiseen asuntopanttiin (EAP) kohdistuvia luottoja, joilla on sama tai parempi etuoikeus kuin tarkasteltavalla luotolla. Esimerkiksi muu kuin hankittavan kohteen rahoittamiseen tarkoitettu laina.

Vastaus: Ensisijaisia asuntopantteja voi olla useita. Kaikki pantin arvoa vähentävät luotot ja annetut jälkipantit huomioidaan. EAP:llä tarkoitetaan ostettavaa tai ostettavia kohteita. Mikäli ostettava kohde ei tule vakuudeksi, merkitään EAP:n arvoksi 0. Mikäli vakuudeksi annetaan muita LLL:n tarkoittamia asuntovakuuksia, ne raportoidaan muina omina asuntopantteina (MOAJ).

Vastaus: Uusi laina lisää vanhempien vastuiden määrää. Vanhempien lapsille antamat täytepanttaukset huomioidaan siltä osin, kun lapsien ensisijaiset vakuudet eivät kata heidän lainojensa määrää.

Vastaus: Vierasvelkapanttauksen (VVP) arvoa rasittavat panttaukset, siis myös lasten kulutusluotolla annetut panttaukset huomioidaan pantin arvoa vähentävänä.

Vastaus: Kaikki vastuut, jotka luoton myöntöhetkellä rasittavat ensisijaisen asuntopantin EAP:n arvoa huomioidaan samoin kuin muut laskennassa hyväksyttyjä vakuuksia rasittavat luotot tai jälkipanttaukset.

Vastaus: Kyllä, vakuuden arvo määräytyy luoton nostohetken arvon tai merkittävissä peruskorjauksissa Finanssivalvonnan määräyksen ja ohjeen 3/2015 luvun 4.3 kohdan (18) mukaan. 

Vastaus: Jos hankittava kohde ei tule vakuudeksi, se merkitään EAP:ksi ja sen arvoksi annetaan 0. Muita vakuuksia käsitellään muina omina asuntopantteina (MOAJ). Rahoitettavan hankkeen muut luotot tulee sijoittaa laskentakaavassa kohtaan MEL.

Vastaus: Kyllä. Pantteihin kohdistuvat rasitteet ja yhtiölainat vähennetään pantin käyvästä arvosta.

Jos vanhemmat antaneet vakuutta rajaamattomana täytevakuutena lapsi A:n lainaan ja nyt vanhempien vakuutta tarvitaan myös lapsi B:n asuntolainan täytevakuudeksi. Tuleeko vanhempien antamasta vakuudesta vähentää kaikki paremmalla etusijalla olevat lapsi A:n vastuut, vaikka niiden vakuutena on myös lapsi A:n omistama asunto?

Vastaus: Mikäli vierasvelkapanttausta (VVP) rasittaa useita luottoja tai panttauksia, niiden yhteismäärä ei saa ylittää pantin käypää arvoa.

Vastaus: Kyllä, ensisijaista asuntopanttia (EAP) rasittavat luotot ja annetut jälkipantit otetaan huomioon.

Vastaus: Kyllä, yhtiölaina tulee huomioida laskentakaavassa, vaikka myönnetty luotto nostetaan useammassa erässä.

Vastaus: Mikäli yhtiölainaa maksetaan heti pois henkilökohtaisella lainalla, voi laskentakaavan osoittajassa yhtiölainan (YL) määrää vähentää sillä määrällä kuin ”Luoton määrä” -termiä lisätään poismaksamisen vuoksi. Nimittäjä ja sen termit pysyvät ennallaan, myös raportoinnissa.

Vastaus: Kyllä voi. Jos kyseinen laina täyttää Luottolaitoslain (LLL) 15 luvun 11 § edellytykset, voi sen tehdä yhtenä lainana, vaikka sitä käytettäisiin myös remontin rahoittamiseen.  Tälle lainalle lasketaan määräyksen luototussuhde eli LTC.

Vastaus: Kyllä täyttää (mikäli laina myös vakuuksien puolesta täyttää asuntolainan määritelmän). Edelleen, Fiva katsoo, että asumisoikeusasunnot ovat sääntelyn piiriin kuuluvia asuntovakuuksia.

Vastaus: Lain luottolaitostoiminnasta (610/2014) 15 luku 11 § 4 momentin mukaan ”Poiketen siitä, mitä 3 momentissa säädetään, ensiasunnon hankintaa varten otetun luoton määrä saa olla enintään 95 prosenttia vakuuksien käyvästä arvosta luottoa myönnettäessä”.  Näin ollen erillisen, ensiasunnon peruskorjausta varten otetun luoton määrä ei voi ylittää 3 momentin mukaista 90 prosentin rajaa.

Vastaus: Olemassa olevien luottojen siirroissa 90 % luototussuhde voidaan ylittää, perusteluna uudelleenjärjestely, mikäli siirrettävien luottojen luototussuhde ei siirron yhteydessä heikkene. Fivalle toimitettavassa raportissa on merkittävä, että sovellettiin poikkeusta.

Vastaus: Jos lainaan otetaan uusi velallinen, ei luototussuhdetta tarvitse laskea eikä raportoida.