Lehdistötiedote 27.6.2025

Finanssivalvonnan teema-arvio: finanssisektorin organisaatiot käyttävät tekoälyä sisäisissä prosesseissaan, hyödyntäminen asiakasrajapinnassa lisääntyy

Suurin osa finanssisektorin yrityksistä kertoo joko jo käyttävänsä tekoälyratkaisuja tai suunnittelevansa sen aloittamista. Valtaosa tekoälyratkaisuista on tällä hetkellä käytössä toimijoiden sisäisissä prosesseissa, mutta soveltaminen asiakasrajapinnassa kasvaa lähivuosina.

Suomalaiset finanssisektorin yritykset pyrkivät hyödyntämään tekoälyä toimintojensa parantamiseen. Finanssivalvonnan helmikuussa lähetettyyn kyselyyn vastanneista kaikki suuret ja keskikokoiset toimijat kertoivat joko jo käyttävänsä tekoälyratkaisuja tai suunnittelevansa niiden käyttöä seuraavan kahden vuoden aikana. Pankki- ja vakuutustoimiala hyödyntää tekoälyä eniten. Pienistä toimijoista muun muassa osa kuluttajaluotonmyöntäjistä ilmoitti, ettei käytä eikä suunnittele käyttävänsä tekoälyratkaisuja lähitulevaisuudessa. 

Selvityksen mukaan finanssisektorin toimijat pyrkivät tekoälyn avulla erityisesti kehittämään sisäisiä prosessejaan, parantamaan asiakaskokemusta ja vähentämään kustannuksia. Käyttö asiakasrajapinnassa tulee lähivuosina kasvamaan jonkin verran. 

-    Pitkällä aikavälillä yritykset ilmaisivat halunsa keskittää ihmistyötä enemmän arvoa tuottaviin, strategisiin ja mielekkäisiin tehtäviin sekä parantaa päätöksentekoa. Olemme valvojana valppaana ja tekoälyn kehityksessä mukana niin oman toiminnan kehittämisen osalta kuin valvonnan suuntaamisessakin, johtaja Tero Kurenmaa kertoo.

Teema-arvion vastausten perusteella yritykset käyttävät tekoälyä käännöksiin, tiedon etsimiseen ja yhteenvetojen tekemiseen, tekstisisällön generointiin, ohjelmakoodaukseen ja järjestelmäkehitykseen sekä asiakasymmärryksen lisäämiseen. Suurissa yhtiöissä käytetyimpien käyttötapausten joukossa on myös markkinointi ja myynti.

Tekoälyteknologioista käytetyimmät olivat vastaushetkellä generatiiviset ja yleiskäyttöiset tekoälymallit. Sääntöpohjaiset järjestelmät ja algoritmit (68 %) sekä koneoppiminen (64 %) olivat myös laajasti käytössä. Vastausten perusteella kaikkien teknologioiden käyttö lisääntyy tulevaisuudessa.

Riskeinä datan laatu, tietosuoja ja tekoälyosaamisen puute

Teema-arvion mukaan yritykset tunnistavat useita tekoälyyn liittyviä riskejä. Merkittävimpiä olivat datan laatu, tietosuoja ja tekoälyosaamisen puute. Lisäksi vastaajat mainitsivat muun muassa kolmansien osapuolten hallintaan ja riittämättömiin sopimuksiin liittyvät riskit, tekijänoikeus- ja IPR-riskit sekä tekoälypalvelujen ja -infrastruktuurin tuottamiseen liittyvät päästö- ja ympäristöriskit. 

Isoilla toimijoilla on käytössä muita enemmän henkilöstöä tekoälyn käytön edistämiseen sekä hyviä toimintatapoja ja tekoälykäytänteitä riskien minimoimiseksi. Vastaajista puolella on tekoälystrategia, 63 prosentilla tekoälyn eettiset säännöt ja 82 prosentilla tekoälyn käyttösäännöt.

-    Tekoäly on hyvä työkalu vastuullisten toimijoiden käsissä. Sen käyttö tuo mukanaan merkittäviä etuja, mutta on hyvin tärkeää tunnistaa ja hallita siihen liittyvät riskit. On välttämätöntä, että yritykset kehittävät ja noudattavat tekoälystrategioita ja eettisiä sääntöjä varmistaakseen, että tekoälyratkaisut ovat turvallisia, oikeudenmukaisia ja vastuullisia. Vain näin voidaan varmistaa yleinen luottamus finanssimarkkinoiden toimintaan. EU:n tekoälyasetus kirittää omalta osaltaan sekä meitä että koko finanssisektoria, osastopäällikkö Samu Kurri toteaa.

EU:n tekoälyasetuksen tarkoituksena on luoda yhtenäinen ja selkeä oikeudellinen kehys tekoälyjärjestelmien kehittämiseen, markkinoille saattamiseen, käyttöönottoon sekä käyttöön EU:ssa. Lisäksi tekoälyasetuksella pyritään varmistamaan, että EU:n alueelle tuotavat ja käyttöönotettavat tekoälyjärjestelmät eivät vaaranna ihmisten terveyttä, turvallisuutta tai perusoikeuksia. Tekoälyasetus tuli voimaan 1.8.2024, ja sen soveltaminen on alkanut vaiheittain. Viranomaisten valvonta- ja sanktiotoimivaltuudet astuvat voimaan 2.8.2025.

Finanssivalvonta selvitti teema-arviossaan finanssisektorilla käytössä olevia tekoälyteknologioita, käytön laajuutta, käyttötapauksia, tunnistettuja riskejä, saavutettuja ja toivottuja hyötyjä sekä tulevaisuuden suunnitelmia. Vastaajina oli 83 finanssisektorilla toimivaa yritystä. 

Lisätietoja antaa

Toimistopäällikkö Jussi Terho. Haastattelupyynnöt koordinoi Viestinnän mediapäivystys, puhelin 09 183 5030 arkisin klo 9–16.

Linkit

Valvottavatiedote 27.6.2025: Teema-arvio tekoälyn käytöstä finanssisektorilla