Valvottavatiedote 25.4.2022 – 24/2022

Euroopan komissio julkaissut useita uusia tulkintasuosituksia talouspakotteista

Perjantaina 8.4. EU on hyväksynyt nk. 5. pakotepaketin, jossa neljän venäläisen pankin (VTB Bank, Novikombank, Sovcombank ja Otkritie FC Bank) toiminta kielletään kokonaan EU:n finanssimarkkinoilla.

Pakotteiden piiriin kuuluu nyt kolme Suomen kansalaista: Gennadi Timtšenkon ohella Boris Rotenberg ja Elena Timtšenko on lisätty henkilöpakotteiden kohteiksi.

Lisäksi kielletään yli 10 000 euron arvoisten kryptolompakoiden, -tilien ja kryptovarojen talletuspalveluiden tarjoaminen kaikille Venäjän kansalaisille tai Venäjällä asuville luonnollisille henkilöille.

Komissio antaa tulkintasuosituksia pakotteiden soveltamisesta

Komissio on julkaissut uuden sivuston, joka käsittelee yksinomaan Ukrainassa käytävän sodan aiheuttamia pakotteita. Sivustolle on 4.4.2022 lisätty useita tulkintasuosituksia talouspakotteista. Finanssivalvonta kehottaa valvottavia tutustumaan sivuston antamiin ohjeisiin ennen kuin tulkintasuosituksia pyydetään Suomen viranomaisilta.

Komissiolle voi edelleen lähettää tiedusteluja EU:n Venäjään ja Valkovenäjään kohdistamista pakotteista sähköpostiosoitteeseen EC-RUSSIA-SANCTIONS(at)ec.europa.eu.

Painopiste pakotteiden kiertämisen valvontaan

Viime aikoina suurinta huomiota ovat saaneet pakotteiden kohteina olevien henkilöiden omaisuuden jäädytykset Suomessa ja Euroopassa. Finanssivalvonta arvioi, että pakotteiden kiertämiseen tähtäävät toimenpiteet lisääntyvät sodan jatkuessa ja pakotteiden vaikuttaessa yhä voimakkaammin Venäjän talouteen. Tämän takia valvottavien tulee laajentaa pakotteiden valvontaa sellaisiin liiketoimiin, joiden tosiasiallisena tavoitteena on pakotteiden kiertäminen.

Lisätietoja antaa

Pekka Vasara, toimistopäällikkö, puhelin 09 183 5513

Katso myös

Finanssivalvonnan verkkopalvelu: Sota Ukrainassa -sivu