Valvottavatiedote 14.4.2025 – 22/2025

Teema-arvio säilytysyhteisötoiminnan järjestämisestä ja kestävyystietojen huomioimisesta säilytysyhteisöjen valvontatehtävissä

Finanssivalvonta toteutti syksyn 2024 aikana teema-arvion sijoitus- ja vaihtoehtorahastojen säilytysyhteisötoiminnan järjestämisestä ja kestävyystietojen huomioimisesta säilytysyhteisöjen valvontatehtävissä. Teema-arvion tavoitteena oli päivittää yleiskuva säilytysyhteisöjen toiminnan järjestämisestä laadun, laajuuden ja resurssien osalta sekä varmistaa keskeisimpien sääntelyn vaatimusten noudattaminen.

Jokaisella sijoitusrahastolla ja toimiluvallisen vaihtoehtorahaston hoitajan vaihtoehtorahastolla on oltava säilytysyhteisö, joka vastaa rahastojen varojen säilyttämisestä. Säilytysyhteisöillä on tärkeä rooli rahastojen sijoittajien suojan kannalta, kun ne osaltaan varmistavat, että sijoitus- ja vaihtoehtorahastoille säädettyjä velvoitteita noudatetaan. Tehottomat tai puutteelliset säilytysyhteisön toiminnot ja laiminlyönnit rahastojen varojen valvonnassa voivat heikentää sijoittajien suojaa ja luottamusta markkinoihin. Säilytysyhteisöjen aseman merkittävyys kasvaa epävakauden ja teknologisen muutoksen lisääntyessä rahoitusmarkkinoilla.

Säilytysyhteisömarkkinat (säilytysyhteisöjen ilmoitusten mukaan 180,8 miljardia euroa 30.6.2024) ovat Suomessa erittäin keskittyneet. Vuonna 2024 säilytysyhteisöpalveluita tarjosi Suomessa viisi toimijaa. Säilytyksessä olevista varoista noin 95 % oli kolmen säilytysyhteisön hoidossa. Vuonna 2019 Finanssivalvonnan toteuttamassa aikaisemmassa säilytysyhteisöjen teema-arviossa arvioitiin 12 toimijaa. Tällä hetkellä säilytysyhteisöpalveluja tarjoaa neljä toimijaa.

Teema-arvio toteutettiin arvioimalla kyselyn perusteella saatuja vastauksia ja niihin liittyvää materiaalia. Kysely lähettiin kaikille viidelle säilytysyhteisöille, joilla oli oikeus toimia Suomessa sijoitusrahastojen ja vaihtoehtorahastojen säilytysyhteisönä. Kolme säilytysyhteisöä oli ulkomaisen ETA-luottolaitoksen sivuliikkeitä. Säilytysyhteisöiltä pyydettiin tietoja säilytysyhteisötoiminnan laadusta ja laajuudesta, säilytysyhteisötoiminnan organisoimisesta, valvontatehtävien suorittamisesta sekä rahastojen kestävyysriskeihin ja kestävään sijoittamiseen liittyvien sääntelyvelvoitteiden huomioimisesta valvonnassa.

Keskeisimmät havainnot

  • Finanssivalvonta kiinnitti vuonna 2019 säilytysyhteisöjen teema-arviossa huomiota henkilöresurssien niukkuuteen. Säilytysyhteisötoimintaa on automatisoitu edelleen viimeisten vuosien aikana, mutta Finanssivalvonnan näkemyksen mukaan henkilöresurssit ovat edelleen alhaiset.
  • Rahastojen merkintöjen ja lunastusten valvonta oli pääosin asianmukaisesti järjestetty. Säilytysyhteisöjen valvonnan tarkastusfrekvenssit olivat pääosin johdonmukaiset rahastojen merkintä- ja lunastusvirtojen kanssa. Osa säilytysyhteisöistä ei todentanut varojen arvonmääritystä sääntelyn edellyttämällä tiheydellä.
  • Rahastojen kestävyysriskeihin ja kestävään sijoittamiseen liittyvien tietojen tarkistamisessa havaittiin puutteita ja puutteellisia prosesseja. Osa säilytysyhteisöistä ei tarkistanut kestävyysriskeihin ja kestävään sijoittamiseen liittyviä tietoja lainkaan, eivätkä sisällyttäneet kestävyysriskejä sääntelyn edellyttämään riskiarvioon. Säilytysyhteisöt pitivät haasteina erityisesti kestävyystietoihin liittyvän datan saatavuutta ja sääntelyn epäselvyyttä. Säilytysyhteisön valvontamenettelyjen on perustuttava säilytysyhteisön tekemään rahastokohtaiseen riskiarvioon, johon tulee sisällyttää myös kestävyysriskeihin ja kestävään sijoittamiseen liittyvät tiedot ja rajoitukset.

Teema-arvion jatkotoimet

Finanssivalvonta edellyttää, että säilytysyhteisöt käsittelevät liitteenä olevan teema-arvioraportin sekä erillisen säilytysyhteisökohtaisen valvontakirjeen ja raportoivat Finanssivalvonnalle teema-arvioraportin ja valvontakirjeen edellyttämät korjaavat toimenpiteet ja niiden toteuttamisaikataulun.

Finanssivalvonta tulee säilytysyhteisöjen selvitykset saatuaan seuraamaan säilytysyhteisöjen tekemien korjaavien toimenpiteiden toteutumista. Lisäksi Finanssivalvonta tulee arvioimaan mahdollisia säilytysyhteisökohtaisia jatkotoimia tarpeen mukaan.

Lisätietoja antavat

  • Marko Hovi, marko.hovi(at)finanssivalvonta.fi
  • Esa Pitkänen, esa.pitkanen(at)finanssivalvonta.fi
  • Samuli Urpalainen, samuli.urpalainen(at)finanssivalvonta.fi
  • Eemeli Väyrynen, eemeli.vayrynen(at)finanssivalvonta.fi

Liite

Teema-arvioraportti