Tillsynsmeddelande 5.9.2024 – 52/2024

Finansinspektionens elektroniska kommunikation utvidgas till att även gälla anmälan om lämplighet och tillförlitlighet i skade- och livförsäkringsbolag

Anmälan om lämplighet och tillförlitlighet (Fit & proper -anmälan) för ledningen och de som svarar för centrala funktioner i skade- och livförsäkringsbolag samt försäkringsholdingsammanslutningar (tillsammans försäkringsbolag) överförs från och med den 16 september 2024 till Finansinspektionens elektroniska kommunikation. Samtidigt avstår Finansinspektionen från det anmälnings­formulär som hittills använts. Formuläret ska inte längre skickas till Finans­inspektionens registratur.

I Finansinspektionens e-tjänst finns ett elektroniskt anmälningsformulär för Fit & proper -anmälan. Formuläret skiljer sig till utformningen från det anmälningsformulär som försäkringsbolagen använde tidigare. Övergången till det elektroniska anmälningsformuläret innebär emellertid inte någon ökning av den information som ska lämnas till Finansinspektionen med undantag för några ändringar som gäller personuppgifterna. Anvisningar om den information som ska anmälas finns vid varje ärendepunkt.

I e-tjänsten används en dataskyddad förbindelse. Systemhelheten har utvecklats med särskilt fokus på data­skyddet och konfidentiell behandling av ärendena.

Identifikation och fullmakter i Suomi.fi-tjänsten

Användning av e-tjänsten kräver alltid stark autentisering då personen har finsk personbeteckning. Autentisering och beviljande av fullmakt att sköta ärenden för ett företag eller en organisation sker via tjänsten Suomi.fi (https://www.suomi.fi/hemsidan/).

Användarna identifierar sig i systemet t.ex. med sina personliga nätbanks­koder eller mobilcertifikat.

För att kunna uträtta ärenden för företag och organisationer krävs gällande Suomi.fi-fullmakter. För närvarande kan en verkställande direktör via tjänsten Suomi.-fi-fullmakter ensam ge en person fullmakt att företräda företaget eller organisationen också i det fall där minst två personer har namnteckningsrätt. Finansinspektionen rekommenderar att verkställande direktören i större företag och organisationer fortfarande ger fullmakt i form av fullmaktsrätt, vilket innebär att fullmaktstagaren även kan vidarebefullmäktiga personer och administrera fullmakterna på samma sätt som verkställande direktören.

Då det gäller Fit & proper -anmälan finns fullmaktsärendet under Anmälan om lämplighetsprövning av personer i ledande ställning inom finansbranschen. Närmare information om fullmakter finns på webbplatsen Suomi.fi: https://www.suomi.fi/fullmakter/.

Närmare information om e-tjänsten

Webbplatsen för Finansinspektionens elektroniska kommunikation: Finansinspektionens elektroniska kommunikation

Frågor om e-tjänsterna

Per e-post: fiva-asiointi(at)finanssivalvonta.fi

Närmare upplysningar om skyldigheten att anmäla lämplighet och tillförlitlighet i försäkringsbolag

Jaana Friman, senior övervakare, tfn 09 183 52 26 eller jaana.friman(at)fiva.fi