Betydelsen av försäkringsbolagens hantering av ränterisk har ökat
Den snabba och branta uppgång i räntenivån under de senaste två åren har haft en positiv inverkan både på försäkringsbolagens solvens och på det försäkringstekniska resultatet. Europeiska tjänste- och tilläggspensionsmyndighetens (Eiopa) riskfria 10-årsränta steg med nästan tre procentenheter under år 2022. Samtidigt minskade den bästa skattningen av de försäkringstekniska avsättningarna enligt solvensberäkningen med 17 % för skadeförsäkringsbolag och med 14 % för livförsäkringsbolag1.
För både skade- och livförsäkringsbolagen har de stigande räntorna haft en större inverkan på de försäkringstekniska avsättningarna och solvensen än inflationsökningen. I fråga om skadeförsäkringsbolagen begränsar fördelningssystemen inom lagstadgade försäkringar på ett betydande sätt inflationens inverkan på de försäkringstekniska avsättningarna2, medan inflationsökningen återspeglas i livförsäkringsbolagens försäkringstekniska avsättningar framför allt som ökade driftskostnader3.
I den delegerade förordningen om Solvens II4 konstateras om försäkringsbolagens riskhanteringsområden att de ska innehålla och beakta strukturellt bristande matchning mellan tillgångar och skulder, särskilt bristande matchning i fråga om dessa tillgångars och skulders duration. Den tydliga avmattningen i inflationen under den senaste tiden har gjort det allt angelägnare och viktigare att hantera ränterisken i bolagets hela balansräkning. Det eventuella behovet av snabb och effektiv säkring av denna risk har således ökat.
Finansinspektionen påminner försäkringsbolagen om att de ska kartlägga ränterisken i hela balansräkningen och göra avsättningar för den. Särskild vikt ska läggas vid användbarheten av olika riskreduceringsmetoder också i ett ogynnsamt marknadsläge, framför allt i fråga om den långa ändan av räntekurvan. Därtill ska försäkringsbolagen fästa uppmärksamhet inte bara vid ränterisken i hela balansräkningen utan också vid risker som härrör från en förändring av räntekurvans form.
Närmare upplysningar lämnas av
- Mikko Sinersalo, ledande specialist, mikko.sinersalo(at)fiva.fi
- Iiro Marttila, matematiker, iiro.marttila(at)fiva.fi
- 1Ändringarna i de försäkringstekniska avsättningarna anges här exklusive effekterna av avgiven återförsäkring (brutto). Ändringarna i de försäkringstekniska avsättningarna kan också tillskrivas andra faktorer än räntorna, men framför allt under 2022 ledde den betydliga uppgången i räntenivån till en större diskonteringseffekt och därmed en minskning av de försäkringstekniska avsättningarna.
- 2Tematisk bedömning om ersättnings- och kostnadsinflationens inverkan på skade-försäkringsbolagens försäkringstekniska avsättningar och solvens – betydande inflationsrisk bör explicit beaktas i de försäkringstekniska avsättningarna
3Report on the Impact of Inflation on the Insurance Sector - 4(EU) 2015/35.