Tillsynsmeddelande 17.9.2024 – 55/2024

EBA:s riktlinjer om förnyad inlämning av historiska data ‒ tillämpningen börjar 17.10.2024

Europeiska bankmyndigheten (EBA) har utfärdat riktlinjer (EBA/GL/2024/04) om förnyad inlämning av historiska data enligt EBA:s rapporteringsram.

Finansinspektionen har anmält att man kommer att följa riktlinjerna.

Enligt artikel 16.3 i EBA-förordningen1 ska finansinstituten med alla tillgängliga medel söka följa EBA:s riktlinjer.

Innehåll

I riktlinjerna anges de krav som ställs på finansinstitut när det gäller förnyad inlämning av historiska data till behöriga myndigheter, om det finns fel eller oriktigheter eller har gjorts ändringar i de uppgifter som tidigare rapporterats.

Riktlinjerna gäller på individuell nivå, undergruppsnivå och gruppnivå i enlighet med tillämpningsnivån för varje enskild rapporteringsskyldighet.

I regel sträcker sig skyldigheten att lämna in historiska data ett kalenderår tillbaka i tiden. När det gäller uppgifter som rapporteras kvartalsvis gäller detta fyra referensdatum utöver referensdatumet för aktuella data. När det gäller uppgifter som rapporteras månadsvis bör finansinstituten lämna in historiska data för minst sex kalendermånader. Om dessa sex kalendermånader inte omfattar uppgifter för föregående kalenderårs slut bör finansinstituten dessutom lämna in data för alla referensdatum fram till utgången av föregående kalenderår.

Ikraftträdande

Riktlinjerna börjar tillämpas den 17 oktober 2024.

Närmare upplysningar lämnas av

Marika Männistö, expert, tfn 09 183 5570 eller marika.mannisto(at)fiva.fi

Bilagor



1EBA-förordningen (EU) nr 1093/2010